WA Autoverzekering

Wil je een WA autoverzekering vergelijken maar weet je niet zo goed hoe je daarmee moet beginnen? Iedereen die in het bezit van een auto is in Nederland is verplicht om tenminste de WA verzekering af te sluiten. Vrijwel alle WA autoverzekeringen bieden dezelfde dekking. Je komt er achter welke WA verzekering de goedkoopste is door gewoon al het aanbod met elkaar te vergelijken. Het vergelijken kun je op verschillende manieren doen.

Wat dekt een WA autoverzekering?

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit is een verplichte verzekering voor alle autobezitters in Nederland. Als verzekerde heb je met deze verzekering de zekerheid dat de schade die je anderen toebrengt wordt gedekt. Veroorzaak je schade, dan hoef je hier niet zelf voor op te draaien en ook de tegenpartij niet. Deze verzekeringsvorm sluit men meestal af bij auto’s die ouder zijn dan 8 jaar. Na ongeveer 8 jaar zijn vrijwel alle auto’s zo ver in waarde gedaald, dat het niet meer lonend is om de auto uitgebreider te verzekeren met bijvoorbeeld een WA+ verzekering of een allrisk autoverzekering.

WA autoverzekering vergelijken via een tussenpersoon

Tussenpersonen van autoverzekeringen worden ook wel assurantietussenpersonen genoemd. Zo’n persoon heeft de bevoegdheid om je te adviseren over verzekeringen en je kan bij tussenpersonen tevens terecht om een verzekering af te sluiten. Deze wijze van vergelijken is betrouwbaar en je hebt zelf nergens enig omkijken naar. Maar je betaalt er dan ook wel voor.

Je bent dan ook veel goedkoper uit door zelf WA autoverzekeringen te vergelijken en dit klusje niet uit te besteden aan een assurantietussenpersoon.

Zelf de WA autoverzekering vergelijken

WA autoverzekering vergelijkenAls je zelf een WA autoverzekering wilt vergelijken kan jij je het beste wenden tot een gratis vergelijkingswebsite. Je vult op deze websites simpelweg enkele gegevens in en vervolgens krijg je een uitkomst te zien met verschillende verzekeringen die bij je passen met de bijbehorende premies. Dit is de meest eenvoudige manier om zelf je WA autoverzekering te vergelijken. Je hoeft overigens maar een keer alle gegevens in te voeren.

Er is echter wel een nadeel wanneer je gebruik maakt van vergelijkingssites. Deze websites tonen namelijk niet alle verzekeringen van aanbieders in Nederland. Je zult het dus moeten doen met het aanbod van de websites. Houd er rekening mee dat voor de berekening van je premie rekening gehouden wordt met allerlei factoren, waaronder het gewicht van je auto. Onderaan deze pagina leggen we je uit hoe de hoogte van de premie verder wordt berekend.

Wist je dat…

De WA autoverzekering ook schade dekt die wordt veroorzaakt door een aanhanger of caravan? En dat zelfs de kleding en handbagage van passagiers worden vergoed in het geval dat een bestuurder een fout maakt? Ook bij schade veroorzaakt door goederen (denk aan een fiets die van de fietsendrager valt en schade veroorzaakt aan een auto daarachter) is de WA verzekering dekkend.

Recht op hulpverlening

Weinig mensen weten dat je ook recht op hulpverlening en in Nederland hebt indien je een WA autoverzekering hebt afgesloten. Dit is het geval indien je door schade geen kans meer ziet om zelf verder te rijden. In Nederland kan je in dat geval rekenen op het vervoer van je auto, de berging van je auto en/of het vervoer van de passagiers en de bestuurder. In het buitenland gelden andere regels.

Hoe komt de hoogte van je premie tot stand?

Autoverzekeraars hanteren bepaalde voorwaarden om de hoogte van je premie te kunnen berekenen. Zij houden rekening met o.a. de volgende factoren:

  • Leeftijd van de bestuurder
  • Woonplaats van de aanvrager
  • Gewicht van de auto en het model en type auto
  • Aantal (eventuele) schadevrije jaren
  • Het aantal kilometers dat op jaarbasis wordt afgelegd