Tweede auto verzekeren

Een tweede auto verzekeren? Met deze handige vergelijker kies je met enkele stappen een verzekering voor je tweede auto.

Veel huishoudens hebben een extra auto. Natuurlijk moet deze tweede auto ook verzekerd worden. Op deze pagina vertellen we je hoe je een tweede auto het beste kan verzekeren. Ook geven we je enkele tips mee zodat je zoveel mogelijk geld bespaard.

Hoe het beste een tweede auto verzekeren?

Het afsluiten van een autoverzekering voor een extra auto is niet zo lastig. Je kan ervoor kiezen om online informatie te verzamelen bij een aantal verzekeraars en vervolgens het aanbod met elkaar te vergelijken. Gebruik daarvoor deze website. Via deze website kan je verzekeraars met elkaar vergelijken. Het is echter vaak logischer om je tweede auto bij dezelfde verzekeraar onder te brengen waar je eerste auto ook is verzekerd. Je ontvangt namelijk bijna altijd korting als je bij dezelfde verzekeringsmaatschappij je tweede auto verzekert. We noemen dit ook wel eens ‘tweedegezins-autoregeling’.

Korting op de premie voor je tweede auto

Tweede auto verzekeren

Zoals we hierboven al schreven ontvang je meestal korting op je premie indien jij je tweede auto bij dezelfde verzekeraar onderbrengt. Maar dit verschilt wel per aanbieder. Controleer daarom eerst de voorwaarden die de verzekeraar hanteert. Sommige autoverzekeraars accepteren alleen een aanvraag indien je voor de eerste auto in het afgelopen jaar door jou geen schade geclaimd is.

Omdat verzekeraars willen voorkomen dat ouders voor hun kind een autoverzekering afsluiten wordt er meestal als voorwaarde gesteld dat de bestuurder van een tweede auto minimaal 24 jaar oud moet zijn. Meer over al deze voorwaarden die verzekeraars soms stellen later op deze pagina.

Schadevrije jaren meenemen voor je 2e auto

De korting die je ontvangt wanneer je de tweede auto bij dezelfde verzekeraar laat verzekeren is meestal te danken aan het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd voor je eerste auto. Zou je een extra auto door een andere autoverzekeraar laten verzekeren, dan begin je wat het aantal schadevrije jaren betreft weer op nul. Verzeker je deze bij je huidige aanbieder, dan rekent deze de no-claimkorting die je hebt opgebouwd meestal ook voor je tweede auto.

Alleen tweede auto verzekeren bij schadeloos rijden

Bij de meeste verzekeraars is het zo dat zij alleen een tweede auto willen laten verzekeren indien je met je eerste auto minimaal 1 jaar geen schade hebt geclaimd. Soms stellen ze zelfs als voorwaarde dat je 2 jaar lang geen schade hebt veroorzaakt. Weer andere stellen deze eis alleen aan de bestuurder van het eerste voertuig maar dit komt eigenlijk op hetzelfde neer, aangezien de regelmatige bestuurder van de extra auto meestal dezelfde persoon moet zijn als de bestuurder van de eerste auto.

Eerste en tweede auto moeten dezelfde regelmatige bestuurder hebben

Wil je een tweede auto verzekeren bij dezelfde verzekeraar? Bij veel verzekeraars moet de eerste en tweede auto dezelfde regelmatige bestuurder hebben of de inwonende partner. Een tweede auto verzekeren voor de kinderen is bij vrijwel iedere verzekeraar niet mogelijk voor een tweede gezinsautoregeling. Daarnaast eisen de meeste verzekeraars dat de bestuurder van de tweede auto minimaal 24 jaar oud is.

Overstappen naar andere verzekeraar

Staar je niet blind op de (on)mogelijkheden bij je huidige verzekeraar indien je gebruik wilt maken van een gezinsregeling. Het is zeer verstandig om beide auto’s bij dezelfde verzekeraar onder te brengen aangezien je dan kunt profiteren van no-claimkorting voor beide auto’s (indien je dit hebt opgebouwd).

Maar misschien is het nog voordeliger om je eerste auto over te sluiten naar een andere autoverzekeraar en de tweede auto vervolgens ook bij dezelfde verzekeraar te laten verzekeren. Gewoon omdat deze verzekeraar goedkoper is. Je bouwt met de 2e auto gewoon schadevrije jaren (no-claimkorting) op.

Schade met je tweede auto

De verzekeraars hanteren meestal dezelfde voorwaarden indien er met een tweede auto schuldschade plaatsvindt. Je no-claimkorting voor deze extra auto wordt dan aangepast. Dit heeft geen gevolgen voor het aantal schadevrije jaren van je eerste auto. Andersom geldt overigens bij een gezinsautoregeling precies hetzelfde: Maak je met je eerste auto schuldschade, dan heeft dit geen gevolgen voor de no-claimkorting van je tweede gezinsauto.

Sistercar clausule

Wel eens gehoord van de ‘Sistercar clausule‘? Wanneer je gebruik wilt maken van een ‘tweedegezins-autoregeling’, dan is het slim om eerst na te gaan of je verzekeraar hierin wel een Sistercar clausule voor opgesteld heeft. Stel dat je per ongeluk met je eerste auto schade veroorzaakt aan je tweede auto (of andersom), dan wordt die schade niet zomaar gedekt door de verzekeraar. Dit wordt alleen gedekt als de verzekeraar in kwestie deze speciale clausule aanbiedt.

Met deze Sistercar clausule beoordeelt de verzekeraar de schade alsof het door een ander veroorzaakt is. Let op: Bepaalde verzekeraars vergoeden de schade niet indien het op je eigen terrein plaatsvond. Ook wordt lang niet altijd de schade voor zowel je eerste als tweede auto vergoedt. Heeft de auto waarmee je de schade aan de andere auto veroorzaakt hebt zelf ook schade? Dan wordt alleen die schade gedekt indien je all risk verzekerd bent.