Soorten Autoverzekering

Op deze pagina geven we je duidelijke informatie over de verschillende soorten autoverzekering die er zijn. In plaats van soorten autoverzekering moeten we eigenlijk spreken over verschillende dekkingen.

Als je op zoek bent naar een nieuwe, geschikte autoverzekering, dan heb je in elk geval de keuze uit 3 soorten autoverzekering en dat zijn de WA autoverzekering (deze is voor iedereen verplicht), de WA+ autoverzekering (wordt ook wel beperkt casco autoverzekering genoemd) en tenslotte de meest uitgebreide allrisk autoverzekering. We geven je inzicht in deze verschillende verzekeringen, zodat je alleen een verzekering kiest die bij je persoonlijke situatie past. Over het algemeen stelt men vast welke autoverzekering wordt afgesloten aan de hand van de onderstaande vuistregels.

Vuistregels vaststellen autoverzekering

Is je auto niet ouder dan 3 jaar? Dan past de allrisk autoverzekering het beste bij jou.
Voor auto’s van 3 tot 8 jaar oud wordt aangeraden om te kiezen voor de WA+ autoverzekering. Soms kan het ook verstandig zijn om toch voor de allrisk autoverzekering te kiezen maar dan met een hoog eigen risico om de premiekosten enigszins te drukken.

Voor alle auto’s die ouder zijn dan 8 jaar oud is een WA verzekering meestal al meer dan voldoende. Omdat iedereen weer andere wensen heeft en persoonlijke situaties verschillen, raden we aan om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Alleen dan kom je tot de beste keuze.

CBS

Verschillende soorten autoverzekering

Het CBS is een Nederlands bureau dat allerlei statistieken bijhoudt. Zo ook voor verzekeringen. Eind 2010 berekende deze organisatie dat Nederland op dat moment tussen de 7 en 8 miljoen personenauto’s telt. Al deze auto’s moeten minimaal verplicht WA verzekering zijn. Er gaat dan ook zeer veel geld om in deze branche en verzekeraars vechten met elkaar om klanten binnen te halen.

Veel autobezitters vergelijken wel de premies van verschillende autoverzekeringen met elkaar maar vergeten dat het wel degelijk mogelijk is om te onderhandelen over de premie met autoverzekeraars. Daarvoor kan je het beste telefonisch contact opnemen met de verzekeraar bij wie je graag een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten.

Welk soort autoverzekering past bij jou?

In Nederland zijn er veel autoverzekeraars actief. Voor jou wordt het daardoor alleen maar lastiger om het idee te krijgen dat je er goed aan hebt gedaan je verzekering af te sluiten bij een bepaalde verzekeraar. We raden je aan om je niet blind te staren op alle mooie aanbiedingen die je telkens voorbij ziet komen. Maak gewoon voor jezelf duidelijk welk soort autoverzekering bij je past en wat je specifieke wensen zijn. Ga dan pas autoverzekeringen met elkaar vergelijken.

De soorten autoverzekering

Kies je voor de WA autoverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering), een WA+ autoverzekering of ga je toch voor de allrisk verzekering (uitgebreid casco)? Een ding scheelt al een hoop uitzoekwerk: De WA autoverzekering is namelijk een verplichte verzekering. De dekking daarvan is bij vrijwel iedere verzekeraar identiek. Deze WA verzekering is in feite een basisverzekering. Je bent daarmee verzekerd tegen de schade die je bij anderen veroorzaakt.

Sluit je deze verzekering af, dan is het enige wat je moet doen de premies onderling vergelijken. De WA+ verzekering is echter een iets uitgebreidere autoverzekering. Deze keert ook de schade uit bij inbraak, diefstal en/of schade aan het voertuig. Tevens wordt schade verzekerd ten gevolge van natuurverschijnselen. In dit geval kan je denken aan bijvoorbeeld hagelschade, blikseminslag maar ook aan schade die je oploopt doordat je een dier hebt aangereden.

Tenslotte houden we nog over de allrisk autoverzekering. Deze verzekeringsvorm dekt zelfs de (auto)schade die je veroorzaakt hebt aan je eigen auto. Het maakt daarbij niet uit hoe jezelf de schade veroorzaakt hebt. Tenzij er sprake is van opzet of indien je deze schade veroorzaakt hebt omdat je onder invloed was van verdovende middelen.

Waarde van je auto berekenen

Hoeveel is je auto nog waard? De waarde van je wagen is een belangrijke maatstaf om een geschikte dekking te vinden. Een oude auto laat je natuurlijk niet allrisk verzekeren. Het nadeel van de hoge premiekosten weegt niet op tegen de voordelen. Maar hoe bepaal je eigen de dagwaarde van je auto? Indien je niet weet wat je auto waard is, wordt het lastig om een keuze te maken uit de soorten autoverzekering die er zijn.

We raden je aan om de website van de ANWB te gebruiken om de dagwaarde te berekenen van je auto. De ANWB heeft een koerslijst opgesteld. Zie: anwb.nl/auto/koerslijst. Wat je auto op dit moment waard is kan je aan de hand van deze lijst gemakkelijk bepalen.