Autoverzekering Schade

Stel, je rijd schade… Bij een juiste soort autoverzekering dekt je verzekeraar deze schade. Op deze pagina lees je wanneer en welke schade door autoverzekeraars wordt gedekt. Daarnaast leggen we je het begrip ‘schadevrije jaren’ uit en geven we je nog allerlei handige tips bij het claimen van schade. Hieronder eerst in het kort de verschillende soorten autoverzekeringen en daarbij de schade die wordt vergoed.

Autoverzekering Schade, Welke vergoeding?

WA autoverzekering

De WA autoverzekering vergoedt als enige de schade die door jou wordt veroorzaakt aan derden. Stel, je hebt schade aan het voertuig van een ander veroorzaakt. Dan zal je verzekeraar deze schade vergoeden. Schade aan je eigen voertuig krijg je niet vergoed. Tenzij de ander schuldig is. In dat geval moet je proberen de schade op zijn of haar verzekering te verhalen.

WA plus autoverzekering

De WA plus autoverzekering dekt net iets meer schade. Naast dat het de schade vergoedt die je aan derden veroorzaakt, wordt ook de schade bij jezelf (buiten je schuld om) gedekt door de verzekeraar maar alleen indien je auto wordt gestolen, verbrandt of indien er sprake is van vandalisme. Schade die jij zelf hebt veroorzaakt aan je voertuig door bijvoorbeeld een ongeluk is niet gedekt.

WA all risk verzekering

Met een WA all risk autoverzekering worden de meeste vormen van schade vergoedt. Niet alleen schade die jij veroorzaakt bij derden maar ook schade aan je eigen voertuig wordt vergoed, ook al is deze veroorzaakt door een persoonlijke fout. Uiteraard keert de verzekeraar geen schade uit als er sprake is van opzet of wanneer je onder invloed was van verdovende, verboden middelen.

De autoverzekering en schadevrije jaren

Autoverzekering SchadeConsumenten die regelmatig schade bij hun verzekeraar claimen, die kosten de verzekeraar handen vol met geld. Om te voorkomen dat klanten te pas en te onpas aanspraak maken op een schadevergoeding, hebben verzekeraars een no-claimkorting ingesteld. De consument klimt op de no-claimladder indien het voor een langere periode geen of nauwelijks schade claimt en dus schadevrije jaren opbouwt. Daarvoor wordt de klant beloond met korting.

De korting kan enorm hoog oplopen. Andersom verdwijnt een deel van die schadevrije jaren en dus de no-claimkorting indien er jaarlijks schade geclaimd word. De verzekerde daalt op de no-claimladder en moet aanzienlijk meer premie betalen. Of te wel: Des te meer schadevrije jaren je opbouwt, des te meer korting je krijgt op de verzekeringspremie. Andersom geldt dat je meer premie moet betalen naar gelang het aantal schadevrije jaren afneemt.

Soms is schade zelf vergoeden verstandiger

Niet altijd is het verstandig om je verzekeraar te laten opdraaien voor de schade. Het is soms gewoon slimmer om zelf de schade te betalen. Meestal (tenzij je gebruik maakt van een no-claim beschermer) gaat je premie namelijk omhoog als je schade claimt. Je aantal schadevrije jaren neemt af en daarmee vervalt een deel van de opgebouwde korting op de premie.

Onderzoek daarom wat de kosten zijn van een eventuele reparatie en hoeveel extra premie je gaat betalen indien je deze kosten laat vergoeden. Overstijgen de toegenomen premiekosten de schadekosten? Dus word je premie een stuk hoger als je de autoverzekering de schade laat betalen en ga je er op achteruit? Dan is het verstandig om zelf de schade te betalen. Vooral bij kleine soorten schade is dit verstandig. Vallen de kosten zo hoog uit en kan je dit niet zelf ophoesten, dan kun je soms niet anders dan deze schade te claimen.

Autoverzekering Schade claimen? Lees eerst deze tips

Het is verstandig om altijd bewijzen te verzamelen indien je autoverzekering schade rijdt. Maak bijvoorbeeld zelf foto’s direct na het incident en/of zoek getuigen. Heb je verschillende soorten schade en zijn deze veroorzaakt door hetzelfde? Claim deze in één keer! Maar voordat je dat doet is het verstandig om bij je verzekeraar te informeren wat dit doet met je schadevrije jaren en de hoogte van de premie.

Of te wel: Wat zijn de gevolgen? Blijkt dat je premie dusdanig stijgt na het claimen van schade doordat een deel van je no-claimkorting verdwijnt, dan kan je ervoor kiezen om de schade uit eigen zak te betalen. Je kunt ook eerst laten uitkeren. Je hebt vervolgens meestal tot 12 maanden de tijd om de schade alsnog zelf te bekostigen. Het aantal schadevrije jaren wordt dan weer hersteld, alsmede de hoogte van de premie.