Autoverzekering opzeggen

Indien je een nieuwe autoverzekering afsluit moet je logischerwijs ook jouw huidige autoverzekering opzeggen. Op deze pagina kan je dan ook terecht voor informatie over het opzeggen van je autoverzekering. In de praktijk blijkt namelijk dat sommige verzekerden niet goed weten wat wel en niet mogelijk is. Overigens is het autoverzekering opzeggen in de loop der jaren veel gemakkelijker geworden voor consumenten. De reden daarvan is dat men bijna nooit meer vastzit aan een jaarcontract.

Autoverzekering opzeggen en een nieuwe verzekering

Veel verzekeraars bieden nieuwe klanten de mogelijkheid om het opzeggen van de oude autoverzekering aan hen over te laten. Als je bij een nieuwe autoverzekeraar een verzekering aanvraagt, dan kan je dus gebruik maken van hun overstapservice. Concreet betekent het dat je nieuwe verzekeraar je huidige autoverzekeraar op de hoogte brengt van je overstap. Zij zeggen je oude verzekering op. Een groot voordeel voor jou: Want je hebt geen overstapzorgen meer en je hebt nergens enig omkijken naar!

Zelf je autoverzekering opzeggen per brief

Sommige (met name kleinere) autoverzekeraars kunnen je geen overstapservice bieden, omdat ze geen afspraken hebben gemaakt met andere verzekeraars. Je zult dan zelf je autoverzekering moeten opzeggen. Dit kan per brief maar ook vaak telefonisch of per e-mail. Opzeggen autoverzekering? Het meest handig is het om dat per briefpost te doen. Doe dit bij voorkeur per aangetekende post. Je bent er dan zeker van dat de ontvanger je opzegging ontvangt, op tijd behandeld en je hebt direct een bewijsstuk voor jezelf.

Hoe stel je een opzegbrief autoverzekering op?

 

Je zegt je verzekering op omdat je bijvoorbeeld een nieuwe auto krijgt, je huidige auto verkoopt of omdat je gewoon wilt profiteren van een lagere premie bij een andere autoverzekeraar. Een opzegbrief kan je gewoon zelf maken. Je kunt ook op onze pagina “opzegbrief autoverzekering” kijken. Je vind hier informatie over het opstellen van dergelijke brieven.

Wat is de opzegtermijn van je huidige autoverzekering?

Autoverzekering opzeggen

Houd er altijd rekening mee dat je niet zomaar je autoverzekering per direct kan opzeggen. De kans is aanwezig dat je rekening moet houden met een opzegtermijn bij je huidige autoverzekeraar. De wettelijke opzegtermijn staat op 1 maand. Dit volgens de ‘Wet Van Dam‘.

Sommige verzekeraars hanteren echter geen opzegtermijn. Vraag voor de zekerheid je huidige verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden.

Lijst Opzegtermijnen

Hieronder hebben we een lijstje samengesteld met alle Nederlandse autoverzekeraars en de opzegtermijnen die zij (op dit moment) hanteren en voor zover wij dit konden achterhalen. Bij in elk geval 11 van deze verzekeraars is het mogelijk om per direct je verzekering op te zeggen.

ABN Amro: 1 maand
Aegon: 1 maand
Allianz: 1 maand
AllSecur: per direct mogelijk
ANWB: 1 maand
ASR: 1 maand
Avero Achmea: 30 dagen
Bovag: 1 maand
Bruns ten Brink: 1 maand (na het eerste jaar)
Budgio: 1 maand
Centraal Beheer: 1 maand (na het eerste jaar)
Crisper: per direct mogelijk
De Goudse: 1 maand
De Nationale Autoverzekering: onbekend
Delta Lloyd: 1 maand
Ditzo: per direct mogelijk
FBTO: 1 maand
First owners: 2 maanden Generali: 1 maand
Gerust op weg: per direct mogelijk
ING: geen (na het eerste jaar)
Inshared: per direct mogelijk
Interpolis: per direct (na het eerste jaar)
Izio: 2 maanden
Klaverblad: 1 maand
Klik & Go: per direct mogelijk
Kruidvat: 1 maand
Lancyr: 2 maanden
London: 1 maand
National Academic: 2 maanden
Nationale Nederlanden: per direct mogelijk (na het eerste jaar)
Noordhollandsche 1816: 2 maanden
Ohra: 1 maand
Onna-Onna: per direct mogelijk
OVZ: 1 maand
Polis Direct: 1 maand
Premio: 1 maand
Proteq: 1 maand
Queens: 1 maand
Reaal: 1 maand
Turien: 1 maand
Unigarant: 1 maand
Unive: 1 maand
Verzekeruzelf: per direct mogelijk
VVAA: 1 maand
VVS: 1 maand
Zelf.nl: per direct mogelijk
ZLM: per direct mogelijk

Controleer wel zelf de opzegtermijn

Opgelet: We raden je ten zeerste aan om niet uit te gaan van de opzegtermijnen van verzekeraars die bij ons bekend zijn en zoals we die hierboven hebben benoemd. Opzegtermijnen kunnen namelijk gewijzigd worden na verloop van tijd. Controleer daarom voor de zekerheid bij je eigen verzekeraar welke opzegtermijn bij hen van toepassing is. Daarnaast is het ook zo dat je bij sommige verzekeraars eerst een heel jaar verzekerd moet zijn geweest voordat je mag overstappen.

Let op de datum die je doorgeeft!

Het is handig om op te letten welke datum je aan je huidige verzekeraar doorgeeft. Kan je de verzekering per maand opzeggen en wil je deze bijvoorbeeld per 1 maart stopzetten? Dan geef je het uiterlijk op 1 februari door. Je moet daarbij wel als einddatum 1 maart door. Bij twijfel raden we je aan om altijd zelf contact met je verzekeraar op te nemen.

Autoverzekering opzeggen Brief

Klik hier om de gratis opzegbrief te downloaden.

Let wel dat dit slechts een voorbeeldbrief is en wij niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud van deze brief. Tevens zijn wij niet verantwoordelijk voor de resultaten van het gebruik van deze voorbeeldbrief.