Autoverzekering afsluiten met een Strafblad

De meeste mensen kunnen zonder al teveel moeite een autoverzekering afsluiten. Maar er zijn uitzonderingen. Vergelijk hier autoverzekeringen en kijk of u in aanmerking komt voor een verzekering.

Zo is een autoverzekering afsluiten met een strafblad lastig. Erg lastig zelfs. Nu is het niet zo dat mensen met een strafblad per se ander rijgedrag vertonen, waardoor de risico’s voor de verzekeraar in kwestie groter zijn. Maar het is wel zo dat verzekeraars bij mensen met een strafblad terughoudender zijn en daarom op hun tellen passen. Zij doen in elk geval standaard een risicoanalyse en maken een individuele afweging.

De veroordeling bepaald wat mogelijk is

Meestal is het autoverzekering afsluiten met een strafblad hebt pas na enkele jaren weer mogelijk. Hierbij kan het wel degelijk uitmaken waarvoor je veroordeeld bent. Na 5 jaar verdwijnt een strafblad weer. Pas dan is het weer gemakkelijk om een verzekering af te sluiten.

Daarom zal een verzekeraar bij een aanvraag altijd nagaan wanneer de klant in kwestie veroordeeld is. Is dit alweer een tijd geleden maar heeft de klant in kwestie nog wel een strafblad, dan wordt per individu gekeken of de aanvraag wordt geaccepteerd of niet. De veroordeling bepaald ook vaak wat mogelijk is.

Ben je veroordeeld wegens autodiefstal, verzekeringsfraude of iets in die strekking? Dan zal de autoverzekeraar je ongetwijfeld weigeren. Meestal doen verzekeraars ook navraag bij andere verzekeraars bij wie je ooit een autoverzekering hebt afgesloten. Ook mensen die een strafblad hebben omdat ze, ondanks een ontzegging van rijbevoegdheid, toch auto hebben gereden kunnen vaak geen verzekering meer afsluiten.

Met strafblad verzekeren op andere naam?

Autoverzekering afsluiten met een strafblad

Sommige consumenten met een strafblad proberen alternatieven te vinden om toch verzekerd de weg op te kunnen gaan. Zo proberen er ook mensen om de verzekering op andermans naam te verzekeren. Dit kan voor veel problemen zorgen. Ook voor degene op wiens naam de auto verzekerd word. Want verzekeraars kunnen er wel degelijk achter komen dat jij de regelmatige bestuurder bent van een voertuig.

Mocht je onverhoeds schade veroorzaken dan heeft dit zeer grote gevolgen voor de afhandeling daarvan. De kans is zeer aanwezig dat eventuele schade niet wordt vergoed. Je komt daarmee flink in de problemen. Het afsluiten van een autoverzekering in de toekomst zal nog meer bemoeilijkt worden, aangezien er ook direct een notitie wordt gemaakt in een centrale database die alle verzekeraars kunnen inzien.

Na 8 jaar strafblad niet meer nodig je verzekeraar hiervan te verwittigen

Voor de mensen die al langer dan 8 jaar een strafblad hebben is het niet meer nodig om dit aan te geven bij de verzekeraar voor het afsluiten van een verzekering. Dit heeft de wet bepaald. Het maakt daarbij ook niet uit wat de reden is van de veroordeling. Hoe lang je een strafblad hebt maakt dus wel degelijk uit.

95% van de autoverzekeraars weigert mensen met strafblad. Dat betekent dat ongeveer 5% van de autoverzekeraars wel mensen accepteren met een strafblad. Soms betekent dit dat de verzekerde wel meer premie moet betalen.

De Autoverzekering afsluiten met een strafblad

Zorg er altijd voor dat je bij een aanvraag alle gegevens eerlijk en naar waarheid invult. Ook dus wanneer je een strafblad hebt. Wanneer je online je gegevens invult vraagt de betreffende verzekeraar altijd of je de laatste jaren met politie of justitie in aanraking geweest bent.

Sommige verzekeraars vragen overigens informatie op bij instanties, om te controleren of je de waarheid spreekt. Zo kan het voorkomen dat ze gegevens bij de Stichting Centraal Informatie Systeem opvragen. In die database staat o.a. informatie over een eventuele ontzegging rijbevoegdheid, schademeldingen die zijn gedaan, het beëindigen van polissen doordat er geen premies zijn betaald.

Waar kan je wel een autoverzekering afsluiten met een strafblad?

Er zijn een aantal verzekeraars bij wie een autoverzekering afsluiten met een strafblad mogelijk is. Houd er rekening mee dat ze hogere premies vragen en dat je moet voldoen aan extra voorwaarden.